قدردانی در روابط

قدردانی در روابط

تعریف قدردانی در روابط

تعریف قدردانی در روابط، احساس و ابراز قدردانی و سپاسگزاری از محبت و حمایت شخص دیگری است. قدردانی در روابط می‌تواند پیوند را تقویت کند، و رضایت و رفاه هر دو طرف را افزایش دهد.

اهمیت قدردانی در روابط

  • قدردانی نشان می‌دهد که به‌طرف مقابل اهمیت می‌دهید و برای او ارزش قائل هستید. وقتی از شریک زندگی، دوست یا یکی از اعضای خانواده خود ابراز قدردانی می‌کنید، به پاسخگویی آنها به نیازها، ترجیحها و احساسهای شما اذعان می‌کنید. شما همچنین نشان می‌دهید که کارهای خوب و تلاش آنها را به نفع خود می‌شناسید.
  • سپاسگزاری چرخه مثبتی از مهربانی و سخاوت متقابل ایجاد می‌کند. وقتی از کسی احساس قدردانی می‌کنید، به‌احتمال زیاد در ازای آن کار خوبی برای او انجام خواهید داد. این می‌تواند منجر به یک واکنش زنجیره‌ای از حمایت متقابل و حسن‌نیت شود که رابطه را تقویت می‌کند.
  • قدردانی جنبه‌های مثبت رابطه را تقویت می‌کند و جنبه‌های منفی را کاهش می‌دهد. وقتی به طور منظم شکرگزاری می‌کنید، بیشتر روی چیزهای خوبی که در رابطه‌تان اتفاق می‌افتد تمرکز می‌کنید و کمتر روی چیزهای بد تمرکز می‌کنید.

قدردانی در روابط

عواقب عدم قدردانی در روابط

قدردانی‌نکردن می‌تواند عواقب منفی برای خود و دیگران داشته باشد. برخی از معایب عدم سپاسگزاری عبارت‌اند از:
  • ممکن است مزایای قدردانی را از دست بدهید، مانند بهبود خلق‌وخو، رفاه و روابط. قدردانی می‌تواند به شما کمک کند تا روی جنبه‌های مثبت زندگی خود تمرکز کنید، با استرس کنار بیایید و با دیگران ارتباط برقرار کنید. اگر ابراز قدردانی نکنید یا احساس قدردانی نکنید، ممکن است بیشتر مستعد احساسهای منفی، نارضایتی و انزوا باشید.
  • ممکن است به افرادی که به شما کمک کرده یا از شما حمایت کرده‌اند صدمه زده یا توهین کنید. وقتی از کسی به‌خاطر مهربانی یا سخاوتش تشکر نمی‌کنید، ممکن است باعث شوید که او احساس بی قدردانی، بی‌ارزشی یا بی‌اهمیتی کند. این می‌تواند به رابطه شما آسیب برساند و تمایل آنها را برای کمک به شما در آینده کاهش دهد.
  • ممکن است با افراد متکبر، بی‌ادب یا حق‌طلب مواجه شوید. وقتی برای چیزهایی که دارید یا دریافت می‌کنید سپاسگزاری نمی‌کنید، ممکن است این تصور را ایجاد کنید که فکر می‌کنید لیاقت همه چیز را دارید یا بهتر از دیگران هستید. این می‌تواند افراد را از خود دور کند و برای خود شهرت منفی ایجاد کند.
بیشتر بخوانید:  «بودیسم» و روان‌درمانی

مشکل در نشان‌دادن قدردانی در روابط

برخی از افراد ممکن است به دلایل مختلف در ابراز قدردانی با مشکل مواجه شوند، مانند
ممکن است تصور کنند که قدردانی آنها معلوم یا آشکار است و نیازی به ابراز شفاهی یا کتبی ندارند. آنها ممکن است فکر کنند که اعمالشان برای نشان‌دادن قدردانی آنها کافی است یا اینکه تشکرکردن غیرضروری یا اضافی است.
  • ممکن است بترسند که ابراز قدردانی آنها را ناتوان، بی‌دست‌وپا یا نیازمند جلوه دهد. آنها ممکن است نگران باشند که تشکرکردن از کسی به این معنی باشد که چیزی به او بدهکار هستند یا اینکه به آنها وابسته هستند. آنها همچنین ممکن است برای نشان‌دادن عواطف یا آسیب‌پذیری خود احساس ناراحتی یا خجالت کنند.
  • آنها ممکن است تأثیر مثبت ابراز قدردانی خود را بر خلق‌وخوی، عزت‌نفس و رابطه دست‌کم بگیرند. آنها ممکن است فکر کنند که قدردانی آنها اهمیت چندانی ندارد، یا دریافت‌کنندگان از قبل می‌دانند که چه احساسی دارند. آنها همچنین ممکن است از مزایای سپاسگزاری برای رفاه خود، مانند افزایش شادی، رضایت، و انعطاف‌پذیری بی‌اطلاع باشند.
  • ممکن است یک ویژگی ژنتیکی یا شخصیتی داشته باشند که کمتر مستعد احساس یا ابراز قدردانی باشند. برخی از مطالعهها نشان داده‌اند که ممکن است یک مؤلفه ژنتیکی برای قدردانی وجود داشته باشد و برخی افراد نسبت به دیگران تمایل به سپاسگزاری بیشتری دارند. برخی از عوامل شخصیتی مانند خودشیفتگی یا بدبینی نیز ممکن است در رشد و ابراز قدردانی اختلال ایجاد کنند.

راههایی برای نشان‌دادن قدردانی در روابط

بسته به سبک، ترجیح و موقعیت شما، راه‌های زیادی برای ابراز قدردانی در رابطه شما وجود دارد. بر اساس نتایج جستجوی وب که پیدا کردم، برخی از راه‌های رایج و خلاقانه عبارت‌اند از
  • اغلب و صمیمانه بگویید «متشکرم». این ساده‌ترین و مؤثرترین راه برای نشان‌دادن قدردانی خود از شریک زندگی‌تان است. می‌توانید برای چیزهای بزرگ تشکر کنید، مانند حمایت از شما در شرایط سخت، یا برای چیزهای کوچک، مانند درست‌کردن قهوه در صبح. همچنین می‌توانید جزئیات یا تعریف‌هایی را اضافه کنید تا تشکر و قدردانی خود را معنادارتر و خاص‌تر کنید.
  • یادداشت، نامه یا کارت بنویسید. این یک راه شخصی‌تر و متفکرانه‌تر برای ابراز قدردانی از شریک زندگی‌تان است. می‌توانید در مورد اینکه چقدر آنها را دوست دارید، چگونه آنها شما را خوشحال می‌کنند یا چگونه به رشد شما کمک کرده‌اند بنویسید. همچنین می‌توانید نقل‌قول، شعر یا متن آهنگی که احساسهای شما را بیان می‌کند قرار دهید. می‌توانید یادداشت را در جایی بگذارید که شریکتان بتواند آن را پیدا کند، مانند بالش، کیف یا ماشینش.
  • هدیه بدهید. این یک راه ملموس‌تر و سخاوتمندانه‌تر برای ابراز قدردانی از شریک زندگی‌تان است. می‌توانید چیزی را که دوست دارند، نیاز دارند یا می‌خواهند، مانند گل، شکلات، کتاب یا بلیت به آنها بدهید. همچنین می‌توانید چیزی که نشان‌دهنده رابطه‌تان باشد، مانند یک آلبوم عکس، یک لیوان شخصی شده یا یک دستبند مشابه، به آنها بدهید. همچنین می‌توانید کارهای خوبی برای آن‌ها انجام دهید، مانند پختن غذای موردعلاقه‌شان، ماساژدادن به آن‌ها یا انجام یک کار برایشان.
  • زمان با کیفیتی را با آنها بگذرانید. این روشی صمیمی‌تر و دقیق‌تر برای ابراز قدردانی از شریک زندگی‌تان است. می‌توانید با آنها وقت خود را برای انجام کارهایی بگذرانید که از آن لذت می‌برند، مانند تماشای فیلم، بازی‌کردن یا پیاده‌روی. همچنین می‌توانید با آنها وقت بگذرانید و هیچ کاری انجام ندهند، مثل در آغوش گرفتن، صحبت‌کردن یا گوش‌دادن. شما همچنین می‌توانید آنها را با یک شب قرار ملاقات، یک تعطیلیهای آخر هفته یا یک پیک‌نیک عاشقانه غافلگیر کنید.
  • آنها را درملأعام تحسین کنید. این یک راه جسورانه‌تر و افتخارآمیزتر برای ابراز قدردانی از شریک زندگی‌تان است. می‌توانید با بیان اینکه شریک زندگی‌تان چقدر فوق‌العاده، بااستعداد یا حمایت‌کننده است، آن‌ها را در مقابل دوستان، خانواده یا همکارانتان تحسین کنید. همچنین می‌توانید با ارسال یک عکس، یک ویدئو یا یک به‌روزرسانی وضعیت که نشان‌دهنده قدردانی و تحسین شما از آنها است، آنها را در رسانه‌های اجتماعی تحسین کنید.
بیشتر بخوانید:  چطور با اضطراب کودک در اجتماع مقابله کنیم ؟

تهیه و تنظیم در بخش تحریریه بهترین کلینیک روانشناسی و بهترین مرکز نوروفیدبک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02122476041